Ürik Asit Seviyesi Nasıl Düşürülür? Kandaki ürik asit yüksekliği, hiperürisemi olarak bilinir ve bir kan testi kullanılarak tespit edilebilir. Hiperürisemi sorununuz varsa, yüksek ürik asit seviyelerini düşürmek için yapabileceğiniz birçok diyet değişikliği vardır.
Hiperürisemi Nedir?
Hiperürisemi, kandaki ürik asit fazlalığıdır. Ürik asit, bazı gıdalarda bulunan kristalimsi bileşiklerin parçalanması ile doğal olarak oluşan bir atık üründür. Kanda çözünür ve idrar yoluyla vücuttan atılmak üzere böbreklerden geçer. Çoğu idrar yoluyla atılır veya normal seviyelere getirilmek üzere bağırsaklardan geçer.
Normal ürik asit değerleri aşağıdaki gibidir;
- 2.4-6.0 mg / dL (kadın)
- 3.4-7.0 mg / dL’dir (erkek)
Ürik Asit Seviyesi Nasıl Düşürülür?
Beslenme tarzı değişiklikleri, ürik asit seviyesini düşürmede yardımcı olabilir. Ancak ciddi vakalarda, ürik asit değerini ölçtürmek ve hiperüriseminin altta yatan nedeninin tespit etmek için en iyi tedaviyi belirlemek üzere doktorunuza danışmalısınız.
Yeterince C Vitamini Alın
Yeterli miktarda C vitamini almak, ürik asit seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. Her gün C vitamini açısından zengin olan yiyeceklerden birkaç porsiyon yemeyi deneyin.
C vitamini yönünden zengin besinler şunlardır:
- Portakal, greyfurt, limon ve lime gibi narenciyeler
- Kavun, ananas, mango, papaya gibi meyveler
- Brokoli, biber, tatlı ve beyaz patates, domates, ıspanak, karnabahar, kış kabağı, lahana ve şalgam gibi yapraklı sebzeler
Yüksek Lifli Yiyecekler Tüketin
Diyet lifi, kan dolaşımında ürik asit emilimini kolaylaştırarak böbrekler tarafından atılmasını sağlayabilir. Her öğününüze en az bir yüksek lifli gıda eklemeyi deneyin. Yüksek lifli yiyecekler arasında ananas, yulaf, salatalık, portakal, arpa, havuç ve kereviz sayılabilir.
Pürin Alımınızı Sınırlayın
Ürik asit, vücuttaki pürin metabolizmasından üretildiği için, ürik asit seviyelerini azaltmanın en iyi yolu, diyetinizde pürin bakımından zengin gıdaların miktarını sınırlandırmaktır. Bu gıdalardan haftada 2-4 porsiyondan fazlasını tüketmekten kaçının.
Tüketimini azaltmanız gereken pürin açısından zengin gıdalar şunlardır;
- Kızarmış yiyecekler, tereyağı, margarin ve çok yağlı süt ürünleri gibi yağlı yiyecekler
- Dana eti, tavuk eti ve av hayvanları eti
- Karaciğer, böbrek, yürek gibi sakatatlar
- Hamsi, sardalye, ringa balığı, midye, morina balığı, tarak, alabalık, mezgit balığı, yengeç, istiridye, ıstakoz ve karides gibi deniz ürünleri
- Şekerli meşrubatlar
- Bira ve likör
Kalsiyum Açısından Zengin Gıdalar Tüketin
Diyetinize, az yağlı süt ürünleri gibi kalsiyum bakımından zengin yiyecekleri dahil ettiğinizden emin olun. Günde bir ila iki porsiyon kalsiyum bakımından zengin besinler tüketin. Kalsiyum bakımından zengin yiyecekler arasında süt, yoğurt ve peynir bulunur.
Fitat (Fitik Asit) Açısından Zengin Gıdalar Tüketin
Fitat, ürik asit kristalleri de dahil olmak üzere böbrek taşlarının oluşumunu önleyebilen bir maddedir. Günlük diyetinize 2-3 porsiyon fitat bakımından zengin besinler ekleyin. Fitat bakımından zengin besinler arasında tam tahıllar, baklagiller ve fasulye türleri bulunur.
Yüksek Fruktoz İçeren Mısır Şurubundan Uzak Durun
Yapılan bir çalışmaya göre, fruktoz ürik asit seviyesini yükseltiyor. Bu nedenle yüksek fruktoz içeren mısır şurubu ile tatlandırılmış içeceklerin yanı sıra tatlılar ve bu maddeyi içeren diğer gıdalardan kaçının.
Alkol Tüketimini Sınırlandırın
Alkol, vücudunuzun ürik asit üretimini artırarak vücudunuzun etanol (alkol) seviyesini artırır. Ayrıca, ürik asidin vücuttan atılmasını engeller. Alkol laktik aside dönüştürüldüğünde, vücuttan böbrekler yoluyla atılan ürik asit miktarını en aza indirir. Bunun nedeni, laktik asidin, böbreklerden atılması sırasında ürik asit ile rekabet etmesidir. Biranın ürik asit artırdığı bilinmektedir ve tamamen kaçınılması gerekir.
Bol Miktarda Su İçin
Bol miktarda su içmek, idrarınızı sulandırmanıza, vücudunuzun ürik asit seviyesini düşürmenize ve toksinleri vücudunuzdan atmanıza yardımcı olabilir. Su alımınızı artırmak idrar çıkışınızı arttırır. İdrar çıkışı arttıkça, vücudunuzdan daha fazla ürik asit atılır.
Kilo Verin
Bir araştırmaya göre, aşırı kilolu veya obez insanlar hiperürisemi gelişimi için daha büyük risk altındadır. Kilo vermek ürik asit seviyenizi düşürmenize yardımcı olabilir. Pürin içeren yiyecekleri sınırlandırmayı içeren sağlıklı bir kilo verme planı oluşturmak için doktorunuzla konuşun.