Tenosinovit Nedir? Sinovitin oluştuğu yere göre adlandırılan iki türü bulunmaktadır. Eklemlerden uzak yerlerde oluşmuşsa tenosinovit, eklemlerde oluşmuşsa da artroz sinovit olarak adlandırılır.
Tenosinovit nedir?
Tendon’un kısaca tarifi El parmaklarını hareket ettirmesini sağlayan uzun kablo gibi yapılara tendon denir. Tendonlar kasları kemiklere bağlayan yapılardır. Bu tendonlar da sinovyum denem bir zar ile kaplıdır. Bazen bu sinovyum zarı iltihaplanarak parmakları, bilek veya omuzu etkileyen tenosinovit denen sinovit türü hastalığın ortaya çıkmasına neden olur.
Eklemden uzak yerlerde oluşan sinovit türüne tenosinovit denir. Eklemde oluşan sinovit türüne de artroz sinovit denir.
Bu hastalığa neden olan pek çok etken vardır. Eli aşırı derecede yoracak işler, elin veya parmakların sayısız hareketini sağlayan işler neden olabilir. El veya kolun herhangi bir yerine batan bir cisim de enfeksiyona neden olar bu hastalığın oluşmasına neden olabilir. Ayrıca diabet, akdeniz ateşi gibi çeşitli hastalıklarda sinovite neden olabilir.
Tenosinovit bir başka türüne de “tetik parmağı” adı verilir. Aynı hastalığın parmakta oluşmuş şeklidir. Bu durumda parmakta şişme, hassasiyet, parmağın açılması istendiğinde tepki vermeme veya aniden açılma görülür. Bu vakalara genellikle orta yaş ve orta yaş üstü kişilerde rastlanır.
Sinovit ve Tenosinovit Belirtileri?
Tenosinovit Neden Olur? sorularına cevap vermeye çal
- El, bilek, parmak, omuz; ayak, ayak bileği ya da bir eklem çevresinde ağrı ve hassasiyet
- İltihaplanan tendon boyunca oluşan kızarıklık
- Parmakta hassasiyet ve ağrı
- Bir parmağı açıp düz tutmakta zorluk
- Parmağı açmaya çalışıldığında zorlanma ve birden açılma
- Hareket ettirirken çıtırdama şeklinde seslerin duyulması
- Hareket ettirildiğinde bilekte veya omuzda acı oluşması
- Kızarıklık ve şişlik ciddi bir iltihaplanma olduğunu gösterir

Tenosinovit Ne Kadar Ciddidir?
Hastalık bir bakteri enfeksiyonuna bağlı ise derhal enfeksiyonu tedavi edici önlemler alınmalıdır, aksi halde enfeksiyon kalıcı doku hasarlarına neden olabilir. Eğer hastalık tendonları aşırı kullanma sonucu ortaya çıkmışsa, kolu kullanmadan bir süre tenosinovit nedir istirahat etmek tamamen iyileşmeyi sağlayabilir. İleride tekrar ederse, çalışma şeklini, yaşam biçimini değiştirmek gerekebilir. Bu durumun oluşması altta yatan başka hastalıkların habercisi olabilir. Doktora görünmenizde yarar var.
Tenosinovit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Öncelikle hastalığa bir enfeksiyonun mu, yoksa fiziksel bir aktivitenin mi neden olduğunu bulmak gerekir. Burada enfeksiyon sonucu gelişmiş ise, antibiyotikler yardımıyla tedavi edilir. Eğer ağrı rahatsız ediyorsa bunu önlemeye yönelik aspirin veya çeşitli ağrı kesici ilaçlar verilebilir. Bazı vakalarda kortizon gibi bir steroid ilacın şikayetin olduğu bölgeye enjeksiyon yapılması gerekebilir, bu şikayetlerin azalması için hızlı ve etkili bir yöntemdir.
Fiziksel aktiviteye bağlı bir durum söz konusu ise, belli bir süre sorunlu kolun kullanılmaması iyileşmeyi hızlandıracaktır. Bir süre sonra aynı fiziksel aktivitelerin yapılması, nüksetmeye neden olabilir. Bunu önlemenin tek yolu da iş koşullarında değişikliğe gidilmesi veya yaşam tarzında yapılacak değişikliklerdir.
Tenosinovit Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Eğer enfeksiyon fazlaysa ve yayılma eğilimi gösteriyorsa ameliyat gerekebilir. Küçük bir cerrahi operasyonla enfeksiyona neden olan cerahat çıkartılır, temizlenir ve enfeksiyonun yayılması önlenir. Tenosinovit nedir Eğer enfeksiyon haricinde mekanik bir sorun varsa da bunun giderilmesini yönelik küçük bir operasyon gerekebilir. Ameliyat sonrası şikayetler azalır ve kolun eskisi gibi kullanılması sağlanabilir.
Soru Cevap?
Tenosinovit nedir ve artoz sinovit nedir, arasında bir fark var mıdır?
Tenosinovit bir tendon zarı iltihaplanmasıdır, eklemde oluşmaz ve tedavisi daha kolay yapılır. Artoz sinovit ise ekleme yakın noktada oluşur ve iltihabın ekleme dolmasına neden olur. Genellikle eklemin hasar görmesine neden olduğundan tedavisi daha zordur. Daha detaylı bilgi için konunun en başındaki “tenosinovit nedir”i okuyabilirsiniz.