Fiyatlandırma Yöntemleri Nelerdir? Kaça Ayrılır?

Fiyatlandırma Yöntemleri Nelerdir?

Bilgi

Fiyatlandırma Yöntemleri Nelerdir? İşletmeler her zaman kazanabilecekleri rakamı keşfedip o rakama ulaşmak isterler. Bu yüzden bütün fırsatları değerlendirirler. Doğru kararlar alarak başarılı olmayı amaçlarlar. Bir işletmede gün içinde birçok karar alınmaktadır. Yönetici bazen birkaç saat içinde hızlıca karar vermek durumunda kalırken bazen de daha uzun sürede daha kritik kararları vermek durumunda kalabilir. Bu kararlardan biriside fiyatı belirlemektir.

Fiyatlandırma Yöntemleri Nelerdir? Kaça Ayrılır?

Doğru fiyat ile hedef kitleye doğru bir şekilde ulaşmak gerekir. Hem onların satın alma gücüne uygun fiyat belirlenmeli hem de bu fiyat üzerinden maksimum kar elde edilmelidir. İşte yöneticiler bu zorlu fiyat kararını verirken fiyatlandırma yöntemleri kullanarak daha güvenli davranmaya çalışırlar. Bu yazıda 3 farklı fiyatlandırma yöntemleri anlatılacaktır.

Maliyete Dayalı Fiyatlandırma Yöntemleri

Aslında isminde de anlaşılacağı üzere ürün fiyatının belirlenirken maliyetinin esas unsur olarak alındığı bir fiyatlandırma yöntemidir. Örneğin işletme peluş ayıcık üretiyor olsun. Peluş ayıcıktaki pamuğun maliyeti, kullanılan kumaşın maliyeti, çalışan işçinin maliyeti, kullanılan dikiş makinalarının maliyeti, işletmenin elektrik faturasının maliyeti gibi bütün unsurların hesaplanması ile bir peluş ayıcığın birim maliyeti hesaplanır.

Yani sabit maliyetler ve değişken maliyetler hesaplanır ve bir ürünün maliyeti belirlenir. Daha sonra bu birim maliyet üzerinde amaçlanan kar üzerine eklenerek fiyat belirlenir. Aslında bugün bakıldığı zaman birçok sektörde bu şekilde bir fiyatlandırma yöntemi görmekteyiz. Herkesçe kullanılabilir basit bir yöntem olduğu için farkında olmadan bir çok satıcı tarafından tercih edilmelidir. Bununla birlikte maliyete yönelik fiyatlandırma kar marjı ve hedef kar olarak kendi içinde ikiye ayrılmaktadır.

Rekabete Dayalı Fiyatlandırma Yöntemleri

Fiyatlandırma Yöntemleri Nelerdir? Kaça Ayrılır?
Fiyatlandırma Yöntemleri Nelerdir? Kaça Ayrılır?

Eğer ürün pazarda tek değilse fiyatını belirlerken rakiplerin davranışlarını da göz önünde tutmak önemlidir. Örneğin piyasaya laktozsuz süt ürünü ile girmek isteyen süt ürünleri markası daha önce böyle bir ürün olduğu için onun satış fiyatını dikkate alarak fiyat belirler. Tüm ürünler 5-6 TL arasındayken 3 TL gibi bir rakam verirse piyasa alt üst olur ve haksız rekabete girer. Fakat 4.5 TL gibi diğerlerine yakın bir fiyat vermesi onlarla sadece rekabet ettiği anlamına gelir. Veya işletme 20 TL gibi anlamsız bir fiyatla piyasaya girerse rekabet edemediği gibi satışlarını da gerçekleştiremez.

Bu yüzden işletmeler daha sağlıklı bir şekilde rekabete dayalı fiyat vermek için bu yöntemden faydalanırlar. Benzer işletmelerin fiyatlarını esas alarak ürünlerinin fiyatlarını belirlemesi rekabete dayalı fiyatlandırma yöntemi ile açıklanabilir. İşletmeler bu yöntemden faydalanırken cari fiyatı temel alabilir ve teklif alabilirler. Amaç karlarını maksimum seviyede tutarak diğer ürünlerle rekabet etmektir.

Talebe Dayalı Fiyatlandırma Yöntemleri

İşletmeler bazen fiyatlarında esnek davranabilirler. Tüketicilerin üründen ne kadar almak istediği bu fiyatlandırma yönteminde oldukça önemlidir. Tüketicinin bir üründen çok talep etmesi, onu kendi gözünde değerli bulması fiyatlara yansıyacaktır. Çok tercih edilmesi ürünün fiyatlarının yükselmesine sebep olacaktır. Yine aynı şekilde tüketici ürüne kıymet vermiyor ve tercih etmiyorsa ürünün fiyatı düşecektir. Bununla birlikte ürüne olan değer azalmaya devam edecek olup belli bir nokta da atak yapmazsa zamanla piyasadan çekilmek zorunda kalacaktır. Bu anlamda üreticinin tüketicinin talebine göre fiyat belirlemesi talebe dayalı fiyatlandırma yöntemleri.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir