Reklamı çeşitli şekillerde tanımlamak mümkündür. Reklam bir işin, bir malın veya bir hizmetin para karşılığında, genel yayın araçlarında, tarif edilerek geniş halk kitlelerine duyurulmasıdır.1 Tanımdan da anlaşılacağı gibi reklamda ana unsurlar; belirli bir ücret karşılığında olması, reklamı yaptıran işletmenin belli olması, mal yada hizmet tanıtılırken geniş kitlelere seslenen genel yayın araçlarının kullanılmasıdır.2
Bir diğer tanıma göre; bir mala ya da hizmete ilişkin bir iletiyi (mesajı) sözlü ya da görüntü olarak Pazar birimlerine sunmak için yapılan eylemlere reklam yapmak denir. Bu tanımda ise reklamın bir iletişim biçimi olduğu ancak bu iletişimin reklamı yapan işletmeden tüketicilere doğru bir yön izlediği vurgulanmaktadır.3 Reklamın bilgilendirme ve motive etme yönünü ortaya koyan başka bir tanımda ise reklam; tüketicileri bir mal veya markanın varlığı konusunda uyarmak ve mala veya markaya , hizmet veya kuruluşa doğru eğilim yaratmak amacıyla göze veya kulağa hitap eden mesajların hazırlanması, bu mesajların yayılmasıdır.Şeklinde tanımlanmıştır4.
Ömer Aşıcı ise reklama değişik bir açıdan yaklaşarak; reklam ya satın almanın sürekliliğini ya da tüketicinin diğer bir mala kaymasını sağlamak konusunda tüketiciler etki etme amacını güden işletme faaliyetlerinin ek gider unsuru biçiminde tanımlanabilir demektedir5
1964 yılında Amerikan Pazarlama Birliği reklamı; reklam veren tarafından bir ürünün ,hizmetin veya fikrin ,bedeli ödenerek , kişisel olmayan yollarla sunumu.Olarak tanımlanmıştır.Bu tanımda yer alan unsurları ele aldığımızda hem “reklam nedir?” sorusunun cevabı hem de reklamın ayırıcı özellikleri ortaya çıkmış olacaktır.6 Bu tanıma göre reklamın dört özelliği vardır:
1-Reklam bir bedel karşılığı yapılır.Reklam veren için bir bedel öder.Ödenen bu nedeniyle reklam yaptıran kişi ya da kurum reklam üzerinde bir denetime sahiptir. Tanımda yer alan bu özellik reklamı halkla ilişkilerden ayırır.
2-Reklam kişisel sunuş değildir. Reklam kişisel olmayan bir satış çabası, bir pazarlama iletişim yöntemidir.
3-Reklam mesajlarında ürünler, hizmetler ya da düşünceler yer alabilir.
4-Reklam yapan kişi ya da kurum bellidir.
|